17 Şubat 2010 Çarşamba

Yeni teknik direktörümüz belli oldu



Futbol Federasyonu’nun dün açıkladığı Milli Takım yeni patronuna, Galatasaray’ın Hollandalı hocasına verdiği ücret doğrultusunda 3,5 milyon euro ödeyeceği, Avrupa Şampiyonası finallerine kalınması halinde bu miktarın artabileceği öğrenildi
A Milli Takım Teknik Direktörlüğü’ne getirilen Guus Hiddink imzayı atmadan kolları sıvadı. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Başkan vekili Lutfi Arıboğan ve yardımcısı Oğuz Çetin ile Amsterdam’da önceki gün bir araya gelen Hollandalı teknik adamın, 2012 Avrupa Şampiyonası fikstür çalışmasına başladığı öğrenildi. UEFA’da pazartesi yapılacak fikstür çekimi öncesi Oğuz Çetin ile birlikte planlama yapan Hiddink’in belirleyeceği stratejinin aynen uygulanacağı kaydedildi.Futbol Federasyonu’nun 1 Ağustos 2010’dan itibaren Milli Takım’ın başına geçeceğini açıkladığı Hiddink’in, Rusya Federasyonu ile sözleşmesinin feshi için gelecek hafta Moskova’ya giderek son bir görüşme yapacağı kaydedildi. TFF’nin açıklamasından sonra karşılıklı uzlaşarak yollarını ayırması halinde Hiddink’in göreve başlama tarihi öne çekilecek, aksi takdirde Hiddink’in talimatlarını yardımcıları Çetin ve İpekoğlu uygulayacak.Hiddink’in, Amsterdam’daki evinde yapılan görüşmede taraflar 2 yılı opsiyonlu olmak üzere 4 yıllık anlaşma için el sıkışırken, opsiyonun A Milli Takım’ın 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda göstereceği performansa göre kullanılacağı öğrenildi. Hiddink’in yardımcılıklarını, Oğuz Çetin ile Engin İpekoğlu’nun yapacağı, üçüncü sorumlunun Hollandalı olacağı kaydedildi.
Rijkaard’tan fazla değilHollandalı teknik direktörün alacağı ücret konusunda açıklama yapılmazken, üst düzey bir federasyon yetkilisi “Rijkaard’ın, Galatasaray’dan aldığı paradan fazla değil” ifadesini kullandı. Sarı-kırmızılı kulüp, Rijkaard’a yıllık 3.5 milyon euro (7 milyon lira) öderken, takımın başarısıyla orantılı olarak bu miktar 5 milyon euro’ya kadar yükseliyor. Hiddink’e verilecek ücretin de yıllık 3.5 milyon euro’yu aşmayacağı, Avrupa Şampiyonası finallerine kalınması halinde bu rakamın artabileceği vurgulandı. Hiddink’e yapılacak ödeme konusunda sıkıntısı bulunmayan federasyon, Milli Takım ihalesinden elde ettiği 28 milyon dolarlık geliri yine milli takımların organizasyonu ve faaliyetleri için kullanacak. Hiddink özel sponsor bulursa geliri kendisine ait olacak.
5 gün Türkiye’deHiddink’in A milli takıma vereceği mesainin süresi de belli oldu. Hollandalı teknik adam tıpkı Rusya’da olduğu gibi haftanın beş gününü Türkiye’de geçirecek. Perşembe günü İstanbul’a gelecek olan Hiddink, salı ve çarşamba ülkesinde bulunacak. Her hafta Süper Lig maçlarını izleyecek Guus Hiddink çalışma programını da bu çerçevede hazırlayacak.Hiddink önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelerek bir basın toplantısı da düzenleyecek.
‘En iyisini getirdik’Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Hiddink’in, A Milli Takım’ın başına getirilmesi sürecinde son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Başkan, “Dünyanın en iyi beş teknik adamından biri artık Türkiye’de. Bu çok önemli gelişmedir. Sürece katkısı olan başta Başkan Vekilim Lutfi Arıboğan olmak üzere tüm ekibime teşekkür ediyorum. Sayın Guus Hiddink’in Türkiye’yi tercih etmesinin temel nedenlerinden biri, Milli Takım’ın Avrupa Şampiyonası’nda gösterdiği performans ve bu performansın daha ileriye taşınacağına dair olan inancıdır” diye konuştu.
Bakan Özak’tan destekSpordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, karara saygı duyulması gerektiğini söyledi. Medya, yöneticiler ve siyasetçiler olarak Futbol Federasyonu’nun aldığı bu kararın arkasında durmaları gerektiğini vurgulayan Bakan Özak, “Hiddink’i karalayıp, moralini bozmaktansa ona yol göstermemiz lazım” dedi.
ABD’de olacak mı?Hiddink’in, Rusya federasyonu ile devam eden sözleşmesini fesh ettiği takdirde A Milli Takım’ın mayıs sonunda ABD’de katılacağı turnuvada bulunmak istediği bildirildi. Ay-yıldızlı ekibin ABD, Çek Cumhuriyeti ve K.İrlanda ile oynayacağı maçlarla birlikte aktif olarak göreve başlamayı düşünen Hiddink’in bu konuda Rusya’dan anlayış beklediği kaydedildi.
Dış basında manşetteHiddink’in Milli Takım’da göreve getirilmesi dış basında da geniş yer buldu. UEFA ve FIFA’nın resmi internet siteleri, haberi manşetten duyurdu.Hollanda’dan De Telegraaf gazetesi, tecrübeli teknik direktörün kısa süre içinde Türkiye’de olacağını okuyucularına açıkladı. Haberde, Hiddink’in İngiltere Federasyon Kupası’nı tuttuğu bir fotoğraf kullanıldı. Gazete ayrıca “Hiddink, doğru bir tercih mi yaptı” konulu bir forum açtı.
‘Gezgin’ Hiddinkİngiliz BBC de haberi ayrıntılı olarak duyurdu. Hiddink’in adının geçen aylarda Liverpool ve Manchester City ile birlikte anıldığı belirtilirken; Nijerya için de konuşulduğu hatırlatıldı. Haberlerde, 63 yaşındaki teknik adamın “kulüp ve milli takım tecrübe zengini olduğu” ve “çok gezdiği” yorumları dikkat çekti. Reuters, AP, AFP gibi haber ajansları da Hollandalı teknik adamın göreve gelişini abonelerine “Acil” koduyla geçti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder