10 Şubat 2010 Çarşamba

TELEFONUN ZARARLARI VE YARARLARI ZARARLARI


Beyin

Cep telefonlarının en yakın olduğu bölge başımız, dolayısıyla beynimiz. Bu da beynin, gönderilen elektromanyetik dalgaları emmesine yolaçıyor. Oysa beynin kendi içinde zaten dört ayrı elektromanyetik alan haritası var. Bunlar birbirleriyle içiçe geçmiş biçimde çalışıyor ve sinyalleri aktarıyorlar. Yani karmaşık bir düzen söz konusu.

Buna dışarıdan bir başka alan eklendiğinde, sinyaller gerçekten karmaşık bir hal alıyor. Dolayısıyla beyin, vücuda yanlış sinyaller gönderebiliyor. Dahası bu dalgalar, beyinde hücreleri çevreleyen bazı dokuları da olumsuz etkiliyorlar.

Sonuç, sinir sistemiyle ilgili hastalıklarda artış, hafıza zayıflaması, neurodejeneretif hastalıklar (beyinde dejenerasyon) ve hatta alzheimer olabiliyor.

Kulak

Cep telefonlarından etkilenen bir diğer bölge de kulak. Henüz kanıtlanmamış olmakla beraber, kulakta duyu bozukluklarının ileride yaşanabileceği varsayılıyor.

Manyetik alanlar, bir takım sesleri duymamamıza veya kalıcı çınlamalara yolaçabiliyor. Zira manyetik alan da bir gürültüdür. Bu da sinir sistemini olumsuz etkiliyor.

Gözler

Daha önce yapılan çalışmalarda, yüksek orandaki elektromanyetik dalgaların, görme bozuklukları yapabileceği ortaya konmuştu. Aynı durum, birikme etkisi sonucunda da ortaya çıkabiliyor.

Göğüsler

World Health Organization/Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptırdığı bir çalışmaya göre, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar, melatonin hormonunu sıkıştırıyor. Bu hormonun bloke olması da bazı göğüs kanseri tiplerinin üremisine neden olabiliyor.

Kalp

Cep telefonları, kalbin ritmini hızlandırabiliyor. Özellikle kalp pili veya yapay kalp kapakçığı kullananlarda büyük tehlike yaratabiliyor. Kalbin kasılıp kalmasına yolaçıyor.

Cinsel Organlar

Yüksek frekanstaki elektromanyetik dalgaların, testisleri etkilediği biliniyor. Bunu, yapılan bütün çalışmalar kanıtlamış durumda. Bu durumda, cep telefonunu gereğinden fazla kullanan erkeklerin, ileride iktidarsızlık gibi bir sorun yaşayabilme olasılığı var.

Termoregülatör Sistem

Elektromanyetik dalgalar, vücudun termaregülatör yani ısı sistemini de etkiliyor. Bu durumda vücut ısısı ya durup dururken düşüyor ve titremeler görülüyor veya artıyor ve yüksek ateş ortaya çıkıyor. Tübitak'ın yaptığı bazı araştırmalar da bu yönde.

Yetkililer şöyle diyor: "Fizik tedavi araçlarından biri ısıtma tedavisidir. Elektromanyetik dalgaların dokunun üzerinde ısı etkisi yarattığını burada gözlemleyebilirsiniz. Öyleyse bu dalgaların dokunun üzerinde bir ısınma etkisi yarattığı kesin. Yalnız cep telefonlarında bu kontrollü değil".

Psikomotor Sistem

Yani kas/sinir ileti sistemi de cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların kurbanı olabiliyor. Kasların, beynin verdiği emri yerine getirebilmesi, sinirlerin bir uçtan diğer uca yolladığı sinyaller sayesinde oluyor.

Sinirlerin bir ucunun artı, diğer ucunun da eksi olduğunu düşünün. Bu mesajlara, dışarıdan müdahele, sürekli artı veya sürekli eksi mesaj gitmesine yolaçabiliyor. Bu da kontrol ve ileti bozuklukları demek.

Hücreler

Tüm hücrelerin, içiyle dışı arasında bir potansiyel farkı var. Yani hücrenin içine sodyum-potasyumun giriş çıkışı, belli orantıda gerçekleşiyor. Manyetik alan, bunların bazılarını değiştiriyor. Bir takım hücreler hiç etkilenmezken, bazıları biraz, bazıları da çok etkilenip ters çalışmaya başlıyor. Bu ters çalışmanın da olması gerek ama, bazıları gereğinden fazla gerçekleşiyor.

İlaç İletimi

Manyetik dalgalar, vücuttaki iyonları da etkiliyor. Bu da alınan ilaçların, gerekli yerlere daha yavaş ulaşmasına veya hiç ulaşmamasına yolaçıyor.

Özetle, insan vücudu entropi kanunlarına uyuyor. Yani, insanın içi, daima bir karmaşa içindedir. Bu dengeli ve kendi içinde düzeni olan bir karmaşa. Bu kimyasal kaos içinde olduğumuzdan, yaşamımıza devam ediyoruz. Ölünce bu kimyasal reaksiyonlar düz bir hale geliyor. Cep telefonu kullanmak, bu kaosun içine, dışarıdan bir fiziksel enerji sokmak demek. Bu durumda da enerjiyi koyduğunuz yerde bir takım etkiler söz konusu oluyor.

YARARLARI

Cep telefonu ilk başlarda sadece çağrı cihazı olarak günümüze girmişti. Daha sonraları aşagı yukarı 1993 yıllarında ilk olarak sadece ev telefonu gibi bir sistemle çalışan telefonlar hizmete girdi. Bu zamanlar tek sistemli hat vardı tabi bildiğimiz üzere o da turkcell'e türkiyeye bu sistemi ilk kara mehmet yani turkcell'in kurucusu getirmiştir. Daha sonraları teknoloji gelişerek mesajlaşmaları yaptı. Teknoloji o kadar hızlı ilerliyordu ki zamanında 3000 mark olan telefonlar şuan günümüzde yok varsa bile müzededir. Hatlar o zamanın parasıyla neredeyse bir memur maaşı kadardı. Daha sonraları renkli telefonlar çıktı tabi renkli telefonun çıkış sebebi fotograf çeken telefonları çıkarmak içindi. aslında renkli telefonlar daha piyasa sürülmeden fotoğraf çeken telefonları bulmuşlardı. Ama neredeyse cep telefonu kendi kendine bir çağ atlamıştı. Ve bu çağda hızlı koşmak olmazdı. Agır agır sindire sindire gidilmesi gerekiyordu. Yoksa nasıl para kazanacaklar. Günümüzde cep telefonu kimine göre gerçekten ihtiyaç, kimine göre bir el alışkanlığı, kimine göre ise gösteriş kaynağı. Ama şüphe yokki artık hayatımızda olmazsa olmazlar arasına girmiş durumda.
KusuRsuZ HatA kişi çevrimdışı Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-06-2009, 22:48 #3 (permalink)
Standart Cevap: telefonun yararlar ve zararları

buna da dipnot gözüyle bakarsınız

Zararları:

* Gök gürültülü, şimşekler çakılı, yağmurlu bir havada cep telefonu ile konuşmak tepenize yıldırım düşmesine ve %99.9 ölmenize sebep olabilir.

* 5 yıldan fazla süredir cep telefonu ile konuşuyorsanız beyninizde ur çıkma olasılığı yüksektir.

* Dünyanın neresinde olursanız olun, istihbarat teşkilatları tarafından rahatlıkla dinlenirsiniz. Aleyhinizde bir dava açıldığında yetkililer soruşturma kapsamında sizin önünüze bütün telefon görüşme kayıtlarını getirirler siz rencide olur, şaşar kalırsınız.

* Cep telefonu operatörleri sürekli rekabet halinde olduğundan diğer operatörlerle konuşmak hep pahalıdır. Ayrıca devlet sizin cep telefonu ile yaptığınız görüşmeleri “özel işlem” olarak görür ve operatörler üzerinden sizden ÖİV(Özel İşlem Vergisi) alır bu da görüşme ücretlerine yansır.


* Eğer rehberinizde bir çok isim varsa ve siz ücretsiz danışma hattı gibi sürekli aranan bir kişi iseniz telefonunuz açık kaldığı müddetçe sürekli huzursuz olursunuz.

* Nostalji yaşamanıza engel olacaktır. “..zırrrr! zırrrrr!..” diye klasik fonda çalan eski sabit hat telefonlarının o nostaljik atmosferini size unutturur. Bu güzellikler de yaşanmalı.

* Bir araç kullanırken seyir halinde cep telefonu ile görüşme yaparsanız kaza yapma riskiniz vardır. Hatta uçak yolculuğu sırasında bile kaza yapma riski yüksektir.

* Toplu taşıma araçlarının bir çoğunun fren sistemini etkilediği için seyahat sırasında telefonun sadece açık olması bile siz dahil sizden başka araç içinde bulunan bir çok kişinin de hayatını tehlikeye atar.

* Akaryakıt istasyonlarında bir gaz kaçağı var ise cep telefonunda gerçekleşen kısa devre istasyonu havaya uçurabilir.

* Cep telefonuna yerleştirilecek bir mekanizma ile birine rahatlıkla suikast yapılabilir.

* Sabit hatlarla görüşmek daha ekonomik ve kesintisiz olmasına rağmen siz artık bu telefonlara pek yaklaşmıyorsunuzdur.Çünkü bu telefonlar size kişisel değil umumi gelmektedir.

* Cep telefonunuz varsa pek de özel bir insan sayılmazsınız. Cep telefonunuzun sizin haberiniz olmadan başkasının eline geçtiğinde sizin hiç bir özeliniz kalmayacaktır.

* Cep telefonu yuva yıkabilir. Örneklerini itiraf.com ‘da bulabilirsiniz..

* Bel bölgesinde taşındığı vakit böbrek, prostat, karaciğer, bağırsak v.s bir çok organı olumsuz etkilemektedir. Cep telefonunu 3 yıldan fazla kullanan bir şahısta böbreklerinden birinin %70 işlevini yitirdiğini duymuştum.

* İki gün telefonunuz çalmaya görsün size hafakanlar basar. Gereksiz kuruntulara sebep olur. Unutulduğunuzu, ilgisiz kaldığınızı düşünürsünüz halbuki durum düşündüğünüz gibi değildir. Eskiden cep telefonu mu vardı acaba? Ama herkes birbiriyle daha çok görüşüyordu.

* İddia ediyorum cep telefonu, ikili duygusal ilişkilerde kullanıldığında yarardan çok zarar getirmektedir. Çünkü neyiniz var neyiniz yok her şeyinizi saatlerce anlatırsınız geriye hiç bir merak, gizem kalmaz, ilişki basitleşir. Çünkü telefonda konuşulan her şey eskimeye daha müsaittir. “Söz uçar, yazı kalır..” derler ya hani; eskiden insanlar birbirine mektup yazarlardı. Öyle güzel kelimeler kullanılırdı ki çiftler birbirine saygı duyarlardı. Şimdi neredeyse PTT kapanacak hale geldi. Allahtan kurumlar halen birbirine posta yolluyor. Bu cep telefonu hepten aldı götürdü bizim benliğimizi.

* Eğer 5 yıl içinde 2 tane cep telefonunu sebepsiz yere sırf daha yenisi, daha gösterişlisi olsun diye değiştirdiyseniz siz cep telefonu şirketleri tarafından mudavim müşterilersiniz. Onları zengin ettiniz, ülkenizi fakirleştirdiniz. Çünkü bir çoğumuz kendi üretmediğimiz cep telefonlarını kullanıyoruz.

* Bir blog sayfasında denk gelmişti şu başlık yazısı: “Bir inşaat işçisinin 1.000 TL’lik cep telefonu almasını aklın almıyorsa..” diye başlıyordu sanırım. Evet! Gerçekten bizim ülkemizde evine çamaşır makinesi almayıp kendisine binlerce liralık telefon alan insanlar var. Ayranı yok içmeye taht-ı revanla gider sıçmaya..” misali.

Yararları:

* İki tane cep telefonunu birbirine yakın tutarak ve görüşmeye açık tutarak bir yumurta pişirebilirsiniz.

* Kaçırılırsanız veya başınız derde girerse telefonunuza hakim olduğunuz müddetçe acil yardım çağırabilirsiniz.Yerleşim birimlerinden uzak ıssız bir yerde kalp krizi geçirirseniz size daha çabuk ulaşabilirler. Bir yılda kaç kez yerleşim birimlerinden uzak kalıyoruz?

* Bütün güvenlik birimleri her hangi bir şüpheli durumda size rahatlıkla ulaşabilirler.

* Sevgiliniz varsa sürekli sizi rahatsız eder. Bu da ilişkinin sıcak kalmasına aynı zamanda çabuk eskimesine sebep olabilir.

* Sevgiliniz yoksa gerçekten durumunuz çok iyidir. Rahatsız edilmezsiniz. Demek cep telefonu ile sevgili yani bu ikisi aynı anda hayatınızda olmamalı

* Muhasebe müdürünü arayıp; “Alo! ben inşaattayım, yeni gelen mühendisin avansını verin!” deyip hiç uzatmadan cep telefonunu kapatan tipte bir iş adamı iseniz gerçekten takdir edilecek bir insansınız.

* Size anında ulaşılmasından rahatsız olmuyor iseniz sizin numaranızı bilenler anında size ulaşıyor demektir

* Cep telefonu hayat kurtarabilir..

* Cep telefonu borsada daha hızlı işlem yapmanızı kolaylaştırabilir. Cep telefonu ile internete de bağlanabilirsiniz.

* Cep telefonu ile karşılaştığınız bir etki karşısında çok hızlı tepki vererek riskleri en aza indirebilirsiniz.

İşte bu kadar.. Zararları olduğu kadar yararları da var.. Ama bu kadar yarar için o kadar zarar almaya değer mi sizce?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder