26 Şubat 2010 Cuma

Counter Strike

Oynayış [değiştir]

Counter-Strike (sağ) ve Counter-Strike: Source (sol) bir oyuncu Desert Eagle ile ateş ederken

Oyun teröristler (Terrorists) ve terörle mücadele ekibi (Counter-Terrorists) olmak üzere iki takım olarak devreler hâlinde oynanmaktadır. Her devre başında takımlar önceki devreki başarılarına göre kazandıkları para ile kendilerine silah alırlar. Ekonomi sistemini bu şekilde uygulayan ilk oyun olmuştur. Gruplara özel silahların da bulunması rağmen genel kullanıma açık silahlar çoğunluktadır. Her oyuncu 800 Dolar ile başlar ve her tur başına bu miktar artar. Kazanan grubun artış miktarı daha fazla olmakla beraber, özel bazı durumlarda kişinin parası da artabilmektedir (Örneğin rakip oyuncuyu öldürmek 300 Dolar kazandırır). Karşı takımın tüm oyuncuları öldürüldüğünde veya görev tamamlandığı takdirde tur sonuçlanır ve yeni oyun başlar. Ölmeyen oyuncunun eşyaları kalır. Yeni turda para, kazanan takımın daha fazla olmak üzere, belli bir miktar artar.

Harita Türleri

Terörist ve terörle mücadele ekibinin farklı noktalarda başladığı, harita programları ile yapılan, genellikle bu iki grubun da zıt hedefleri bulunduğu haritalardır. Bölümlerde hedef ya karşı takımı tamamen öldürmek ya da görev yapmaktır. Her takım kendi takım arkadaşlarıyla beraber önceden haritada belirlenmiş noktalarda oyuna başlarlar. Bölümler Valve'nin resmi olarak yayınladığı, Valve Hammer Editor adlı harita yapım programı aracılığıyla oluşturulur. Başına getirilen ön eklerle haritanın türü belirlenir.

Bomba imha/kurma

de: Teröristlerin amacı önceden belirlenmiş hedeflere bomba koymaktır. Genellikle iki farklı bölge vardır. Her turda bir teröristte bomba bulunur ve bomba kurulduktan sonra patlaması için belli bir süre geçmelidir. Bu süre içinde bombayı korumalılardır. Terörle mücadele ekibinin amacı ise bomba kurulmasını engellemek, kurulduğu takdirde de onu imha etmektir. En çok oynanan harita türlerindendir.

Rehine kurtarma/koruma

cs: Terörle mücadele ekibinin amacı teröristlerin önceden kaçırmış olduğu rehineleri güvenli bölgeye götürmektir. Son rehine de kaçırıldıktan sonra tur biter. Teröristlerin amacı ise rehineleri korumaktır. En çok oynanan harita türlerindendir.

Suikast

as:Her turda bir terörle mücadele ekibi oyuncusu VIP olur. Güçlü bir çelik yelek ve tabanca ile oyuna başlar. Terörle mücadele ekibinin amacı silah kullanma hakkı olmayan bu VIP oyuncunun, belli bir noktaya kadar yol boyunca eşlik etmektir. Teröristlerin amacı ise VIP'yi öldürmektir. VIP ölürse tur biter.

Terörist kaçış/Kaçışı engelleme

es: Teröristlerin amacı bölgeden kaçarak belli bir noktaya ulaşmaktır. Teröristlerin yarısı kaçmayı başardığında tur biter. Terörle mücadele ekibinin amacı ise bunu engellemektir. Harita tasarımcıları tarafından sonradan oluşturulmuş gayri resmi harita türleri:

Silahların yerden alınıp ölüm maçı tarzındaki haritalar

fy: Silah satın alma olayının kaldırıldığı ve silahların yerlerde bulunduğu haritalardır. İki takım da eşit şartlarda başlar ve amaçları karşı takımı tamamen öldürmektir.

Keskin nişancı haritaları

awp: Aynı Fy harita tipine benzer fakat yerde bulunan silahlar sadece dürbünlü olanlardır. Genellikle iki takım arasında geniş bir boşluk bulunur. İki takım da eşit şartlarda başlar ve amaçları karşı takımı tamamen öldürmektir.

El bombalı haritalar

he: Tıpkı Awp harita tipine benzer fakat yerde bulunan silahlar sadece el bombalarıdır:İki takım arasında uzun ve büyük bir boşluk bulunur.İki takım da eşit şartlarda başlar ve amaçları el bombası atarak karşı tarafı öldürmektir.

Kayarak ilerlenen haritalar

surf: Oyuncular çeşitli şekilde hazırlanmış rampa benzeri objelerde kayarak ve çeşitli yerlere ulaşarak silah alır ve düşmanı öldürmeye çalışırlar.

Atlamalı haritalar

deathrun: Terörle Mücadele önüne çıkan engelleri aşmayı dener, teröristler bunu bastığı düğmelerle çeşitli yollardan engellemeye çalışır, eğer terörle mücadele başarılı olursa en sonunda teröristin olduğu bölgeye ulaşır ve teröristi infaz eder.

Hile

Counter Strike, hileciler tarafından çıkışından itibaren hile yapılma yolları aranan bir oyun olmuştur. Oyun içinde, hile, kullanıcıların bazı programlarla yaptıkları "hack" olarak bilinmektedir.Sıkça karşılaşılan hileler:

  • Duvar hack, oyuncuların duvarların içinden görmesini sağlar. Bu, normalde görülmez cisimleri göstererek ya da duvar kaplamalarını saydamlaştırarak çalışır.
  • Hız hack, oyuncunun hızını arttırır. Bu, sunucuya hatalı datalar yollanarak yapılır.
  • Tepme yok, silah fiziksel özelliklerini kaldırarak tepmesini engeller.
  • Saçılma yok silahın x ekseninde kıpırdamadan hareketini mümkün kılar.
  • Hedef botu, oyuncuların bulunduğu yere otomatik nişan alır.
  • ESP, düşman hakkında bilgi sağlar, örneğin sağlık, isim, uzaklık ve haritada yerdeki silahlar.
  • Namlu hack, bir çizgi olarak düşmanın baktığı yeri gösterir.
  • Anti-flaş and anti-duman, flaş ve duman bomba efektlerini kaldırır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder