17 Şubat 2010 Çarşamba

Büyük bir balık


Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias), Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü.

Türkçe'de gerçek adı harharyastır. -Bkz. Balık ve Balıkçılık, Karekin Deveci yan- Boyu 6 (nadiren 7) metreye ağırlığı 1.7 tona kadar ulaşabilen bu köpekbalığı, bütün dünyadaki ılıman sularda, dolayısı ile Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara -bkz. Deniz Magazin Dergisi sayı: 70, Bizim Beyazlar Makalesi, Hakan Kabasakal- kıyılarında bulunur. Bazı kaynaklarda, Karadeniz'de de bulunduğu belirtilir. Türkiye'de gerçek adı olan Harharyas, Rum kökenli balıkçılardan kalan bir kelimedir, balığın latince adından türetilmiş gibi durmaktadır. İstanbullu yaşlı balıkçılar, 1980'li yılların ortalarına kadar Adalar ve İstanbul Boğazı çevresinde bu köpekbalığını sıklıkla yakaladıklarını belirtmektedirler. Ayrıca Atlantik okyanusu'ndakilerin üreme bölgesi Ege'dir.

Harharyas ya da diğer adı ile Büyük Beyaz Köpekbalığının Akdeniz havzasındaki temel besinleri, Orkinos balıklarıdır. Ancak Orkinos balıklarının neslinin azalması sonucu Yunuslar ile beslenmeye ağırlık verdikleri tahmin edilmektedir.

Türkiye karasularında en son kaydedilen iki birey, 5 Temmuz 2008 tarihinde Edremit Körfezi'nde yakalanmıştır. İhtiyoloji Araştırmaları Topluluğu tarafından incelenen her iki bireyin de yavru olması ve bir tanesinin yeni doğmuş olması, yavruların Kuzey Ege sularında doğduğuna dair ipucu vermiştir. Çoğu film'de katil köpek balığı diye anılır.Ama dünya rekorlarına en uzun süre mesafe yol kat eden köpekbalığı olan Nicole Afrika açıklarından başlayarak 3 ayda Avustralya’ya mercan resifine gidip gelerek rekor kırmıştır.Can Caner =)

Büyük beyaz köpekbalığının dünya denizlerindeki dağılımı.Yaşam alanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder