17 Şubat 2010 Çarşamba

Taylor Swift

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taylor Swift

Taylor Swift, 2009
Genel bilgiler
Doğum adıTaylor Alison Swift
Doğum13 Aralık 1989 (20 yaşında)
Wyomissing, Pennsylvania, ABD
Tarz(lar)Country-pop
Meslek(ler)Şarkıcı, gitarist
Etkin yıllar2006-günümüz
Etiket(ler)Big Machine
Web sitesiwww.TaylorSwift.com

Taylor Alison Swift veya bilinen adıyla Taylor Swift (d. 13 Aralık 1989) ABD'li bir countryşarkıcısı, oyuncu, banço ve gitar müzisyenidir. 2006 yılında ilk albümünü çıkaran Swift, bu albümden yayımladığı ilk tekli "Tim McGraw" Amerikan country müzik listesinde altı numaraya kadar yükseldi. 2008'de çıkan ikinci albümü Fearless'ten beş tekli çıkaran Swift, bu teklilerden "Love Story"nin Amerikan müzik listesinde dört numaraya kadar yükselmesiyle ilk kez bu listede ilk beşte yer alma başarısını gösterdi. Ardından aynı albümdeki "You Belong with Me" adlı eseriyle, ABD'de iki numaraya kadar yükseldi. Bu şarkının video klibi 2009 MTV Video Müzik Ödülleri'nde en iyi kadın videosu seçildi. 2010 yılında yapılan 52. Grammy Ödülleri'nden önce, sekiz dalda adaylık elde eden sanatçı, bu ödüllerden "En İyi Albüm" de dahil olmak üzere dördünü elde ederek kayda değer bir başarı gösterdi.

Konu başlıkları

Hayatı

1989 Pennsylvania doğumlu Swift, daha sonraları ailesiyle beraber Tennessee'deki Hendersonville kasabasına taşındı. Verilmiş demeçlere göre, Swift'in en çok örnek aldığı isimler; bir opera sanatçısı olan ninesi ve bir başka country-pop şarkıcısı LeAnn Rimes'tır. Her ne kadar ailesi, sanatsal ve klasik müziklerle içiçe bulunsa da, Swift, küçüklüğünden başlayarak country müziğe ilgi duymaya başladı.

On üç yaşında bir plak şirketiyle anlaşan Swift, burasının "istediği yer olmaması" nedeniyle bu şirketten ayrıldı. Taşındıkları Nashville'de "The Bluebird Café" adlı mekanda şarkı söylemeye başlayan Swift, sonunda 2006'da ilk çıkışını yaptı ve ilk albümü "Taylor Swift"i satışa sundu. Başta "Should've Said No", "Teardrops On My Guitar" ve "Our Song" olmak üzere "country" listelerinin üst sıralarında yer alan şarkılar çıkaran Swift, 2008'de ise "AT&T TEAM USA Soundtrack" albümü için "Change" adlı şarkısını yayımladı.

"Change"in ilk haftasında on numaraya yerleşmesiyle ilk defa bir şarkısını ilk ona sokma başarısını gösteren sanatçının sesi, benzer tarzda müzikler yapan sanatçı Avril Lavigne ile karşılaştırılmaktadır. Sanatçı, son olarak Kasım 2008'de yayımladığı platin plaketli albümü "Fearless"ın ardından; 2010 yılında gösterime sokulması planlanan "Valentine's Day" adlı filmindeki rolü üzerinde çalışmaktadır.

Müzik hayatı

2006 - 2008: Taylor Swift

Swift'in 2006 yılında bir kafede çekilen fotoğrafı.

Swift'in kendi adını taşıyan ilk albümü Taylor Swift'tir. Sanatçı bu albümü on altı yaşındaykenBig Records etiketiyle çıkardı. Albümün ilk teklisi Swift'in sevdiği country müzik sanatçısı Tim McGraw'a itafen yazılmış Tim McGraw'dır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Billboard Hot Country Songs listesinde altı numaraya kadar yükselen şarkının sözleri Taylor Swift'te aittir.

Swift'in şarkısı dijital ortamda milyonlarca kez indirilerek büyük başarılar kazandı. 15 Mayıs 2007 tarihinde hayranı olduğu sanatçı Tim McGraw ile Academy of Country Music Awards'ta beraber sahne almıştır.

21 Ağustos 2007 tarihinde America's Got Talent'in finalinde sahne aldı. Ayrıca 2007 boyunca birçok programa ve ödül törenine katıldı. "Our Song", "Should've Said No", "Teardrops on My Guitar" gibi şarkıları başta Billboard olmak üzere pek çok farklı müzik listesinde başarı kazandı.

İlk albümününden sonra Taylor Swift 2007'de Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection, 2008'de ise Beautiful Eyes adlı EP'ler çıkardı.

2008 - 2010: Faerless

Taylor Swift ikinci albümü Fearless'i ABD'de 11 Kasım 2008'de yayınlamıştır.Albüm 592,304 satış rakımıyla Billboard 200 listesine 1 numaradan giriş yapmıştır.Bu tarihteki en iyi country albümü başarılarından biri olmuştur.

Taylor Swift during Fearless Tour concert in Portland.jpg

Albümün ilk teklisi Love Story 16 Eylül 2008'de yayınlanmıştır.İlk hafta dijital ortamda 129.000'lik satış rakamıyla tarihin en iyi açılışını yapmıştır.Fearless Billboard 200'de haftalarca birinci sırada kalmış ve dijital ortamda 236.046 satış rakamına ulaşmış, böylece tarihin en çok satan country albümlerinden biri olmuştur.

Albümün ikinci teklisi White Horse'tır.Single olarak 8 Aralık 2008'de yayınlanmıştır.Şarkının videosu ilk olarak 7 Şubat 2009'da CMT töreninde gösterilmiştir.Şarkı 11 Nisan 2009'da Billboard Hot Country Songs'ta 1 numaraya yükselmiştir.Swift, bu şarkı ve Forever & Always adlı şarkısını eski sevgilisi Joe Jonas'a yazdığı söylenmektedir.

Swift 2009 Nisan ayında ilk turnesi Fearless Tour'a başlamıştır.Turne kapsamında 100 farklı yerde konser verilmesi planmaktadır.Tur 5 Haziran 2010'da sona ericektir.Turnede Kellie Pickler ve Glorida'da yer almaktadır.

Fearless albümünün içnde bulunan Crazier adlı parça Hannah Montana: The Movie filminde soundtrack olarak yer almıştır.

Fearless albümün 3. teklisi ve en çok beğenilen şarkısı You Belong with Me 21 Nisan 2009'da yayınlanmıştır.Şarkının video klibi 2009 MTV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Kadın Sanatçı Videosu ödülü almıştır.Şarkı birçok ülkede aylarca yayınlanmış ve halen yayınlanmaktadır.

Taylor Swift 2010 Grammy Ödülleri'nde 8 adaylık almış ve 31 Ocak'ta Los Angelas'ta yapılan törende 4 Grammy kazandığı açıklanmıştır.Kazandığı Grammy'ler: Yılın Albümü, En İyi Country Albümü, En İyi Country Şarkısı ve En İyi Kadın Country Performansı.

Mtv Vma Kanye West Tartışması

2009 MTV Video Müzik Ödülleri'nde Taylor Swift En İyi Kadın Sanatçı Video ödülünü aldıktan sonra teşekkür konuşmasını yaparken Kanye West sahneye çıkıp mikrofonu Taylor elinden almış ve "Mikrofonu sana vereceğim, biraz bekle Taylor.(Seyircilere döner.)Bu ödülü Beyonce almalıydı.Single Ladies klibi en iyi kliplerden biri ödül onun." diyerek seyircilerden büyük tepki almıştır.Daha sonra Beyonce En İyi Video ödülünü aldıktan sonra teşekkür konuşmasında Taylor Swift sahneye çağarmış ve teşekkür konuşmasını bitirmesini istemiştir.Sonraki günlerde Kanye West yaptığı davranış yüzünden Taylor Swift'ten özür dilemiş ve sarhoş olduğunu belirtmiştir.

Filmografi [değiştir]

YılFilmRolNotlar
2007"Online" - Brad PaisleyKendisiVideo-klip
2008"Best Days of Your Life" - Kellie PicklerKendisiVideo-klip
2009Jonas Brothers: The 3D Concert ExperienceKendisiCameo
2009CSI: Crime Scene InvestigationHaley Jones"Turn, Turn, Turn" bölümü
2009CMT Crossroads: Taylor Swift / Def LeppardKendisiDVD
2009Hannah Montana: The MovieKendisiCameo
2010Valentine's DaySamantha Kennyİlk film

Diskografi

2007'de Swift.
Ana madde: Taylor Swift diskografisi
Albümler
EP'ler
Canlı albümler
Video albümler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder