7 Mayıs 2010 Cuma

Pizza

Pizza İtalyan kökenli bir hamur işi yemeğidir. Üstüne birçok malzeme konulabilir. Kaşar peyniri, sosis,domates, salam, biber, zeytin, mısır gibi ana malzeleri dışında birçok değişik malzemenin konulduğu pizzalar da bulunmaktadır. Özellikle anavatanı olan İtalya'da ve ABD'de birçok pizza türü geliştirilmiştir. Dünyanın birçok yerinde pizza evlere servis edildiği için tüketimi oldukça yüksektir.Pizza savaş döneminde bulunmuş bir yemektir.Şavas zamanında italyan kadınlar yokluk yüzünden bir hamur üzerine bulduklerı malzemeleri atarak pizzayı bulmuslardır.

Evlere Girişi

Derin dondurucular, pizzayı artık evlere de taşıdı. Aksi takdirde evde hazırlamak çok zor olurdu. Önce mayalı hamurun hazırlanıp bir saat boyunca bekletilmesi gerekiyor. Bütün malzemeler tek tek sağlanıp hiçbir ayrıntı atlanmasa dahi, ortaya çıkacak lezzet konusunda emin olmak mümkün değil. Çünkü lezzetli bir pizzanın gerçek sırrı, sıcaklığı 400 santigrat dereceye kadar ulaşabilen mükemmel bir fırın. Bu nedenle derin dondurulmuş pizzaların çoğu, tamamen ya da kısmen bir ön pişirme işleminden geçiriliyor. Evlerdeki fırınların sıcaklığı genellikle sadece 250 santigrat dereceye ulaşabiliyor. İlk derin dondurulmuş pizza, 1957 yılında Celentano Kardeşler tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde pazara sürüldü.

Türk Pizzası

Türk pizzası şeklinde de anılan lahmacun, etli ekmek vs pidenin tarihçelerinin de hangi devirlere ve hangi kültürlere uzandığını net olarak bilmiyoruz. 1960'lardan sonra Güney ve Güneydoğu Anadolu'dan tüm Türkiye'ye yayılan lahmacun, Arapça "lahm ü macin"den (et ve yoğrulmuş hamur) dilimize geçmiş. Mayasız hamurdan yapılan ve üstüne baharatlı kıyma konarak fırında pişen bir pide türü... Mayalı hamurdan yapılmıyor, çünkü kalınlaşıyor. Maraşın kimi yörelerinde sacda pişirildiği de oluyor ama lahmacun taş fırında daha lezzetli. Taş fırında yapılan lahmacun kurumuyor, ama sadece iki gün dayanıyor. Tandırda da olmuyor çünkü kıyması dökülüyor. Tabak büyüklüğündeki lahmacunun yanı sıra, daha küçük çapta ve çerezlik sayılan "fındık lahmacun" da büyük kentlerde aranan bir yiyecek haline geldi.

Geleneksel Antep lahmacununun malzemeleri mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Kış lahmacununda soğan, et, ceviz içi, nar pekmezi, biber salçası, domates, karabiber, kırmızı pul biber, baharat bulunuyor. Yeşil Antep biberi bittiğinde, gelecek mahsule kadar onun yerini kıyılmış yeşil taze sarımsak alıyor. Konya'ya Özgü etli ekmek, lahmacuna benziyor. Lahmacuna göre daha büyük ve üstüne konulan malzemesi ve kıyması daha bol.

Yine Türklere özgü diğer bir hızlı yiyecek de pide. Daha çok Karadeniz ile özdeşleşmiş durumda. Peynirli, kıymalı ya da kavurmalı, ayrıca yumurtalı, üstü açık ya da kapalı çeşitleri pişiriliyor. Hamuru, eksi mayalı pide hamuru gibi yoğruluyor. Hamur ekmeğininkine oranla daha yumuşak. Dinlenmiş hamur parçalara ayrılıyor, elle yuvarlak top haline getiriliyor, kasada bir saat daha bekletiliyor, yuvarlak hamur önce elle düzleştirilip, pide biçimi veriliyor. Ardından malzemesi konuluyor. Daha sonra kürekle fırının önce ateş yanan taratma, pidenin "yanakları" kabarınca da fırının serin kısmına (koltuk kısmı) geçiriliyor. Pişirme işlemi 20 dakikada tamamlanıyor. Pidenin üzerine tereyağı ve yumurta sürülüyor.

Pizza'da Kullanılan Malzemeler

Pizza im Pizzaofen von Maurizio.jpg
  • Mozzarella Peyniri
  • Beyaz Peynir
  • Acı Biber
  • Mısır
  • Yeşil biber
  • Soğan
  • Siyah Zeytin
  • Yeşil Zeytin
  • Mantar
  • Baharatlı Kıyma
  • Kuru Fesleğen
  • Ispanak
  • Enginar
  • Brokoli
  • Küp Tavuk
  • Küp Hindi
  • Domates
  • Pastırma
  • Sosis
  • Pepperoni (Hafif Acili Biber)
  • Salam
  • Küp Sucuk
  • Dana Jambon
  • Sucuk
  • Ton Balığı
  • Köz Kırmızı Biber
  • Kekik

Pizza Çeşitleri

İtalyan mutfağındaki pizzalar:

  • Lazio stili
  • Pizza Romana
  • Sicilya stili pizza
  • Beyaz pizza
  • Neapolitan pizza
  • Pizza Margarita

İtalya dışındaki ülkelerin pizzaları:

  • New York Pizzası
  • Chicago Pizzası
  • California pizzası
  • Yunan Pizzası(Amerika'da)
  • Hawaii pizzası
  • Taco pizza
  • Karışık pizza








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder