19 Mart 2010 Cuma

Playstation'a özel bir yapım olmasına rağmen God of War ismini duymayan oyuncu her halde yoktur. Bu ismi duyanların birçoğu belki de PlayStation 2 sahibi bile değillerdir ama bir yerde Kratos ya da God of War ismini duyduklarında dönüp şöyle bir bakarlar. Peki bu oyunu bu kadar hit yapan neydi ya da şuan belki de dünya üzerinde beklenen en önemli oyun olma sıfatını ona kazandıran neydi? Gelin bu sorulara God of War 3'ün ön incelemesi eşliğinde cevaplar arayalım.
Kimsenin reddedemeyeceği bir gerçek varsa oda God of War serisinin PS2 için yapılmış en iyi oyunlar olduğudur. Kratos'un Yunan mitolojisindeki tanrılara karşı verdiği amansız bir savaş ve müthiş bir hikaye kurgusu. Tanrılara hizmet için görevlendirilen bir adamın, tanrıların efendisine kafa tutmaya kadar giden hikayesi. Peki ne için bunca isyan? Ne için Kratos'un bu dinmeyen öfkesi? Aslında filmi biraz geriye sararsak bunun sebebinin savaş tanrısı Ares olduğunu görüyoruz. Zira ilk oyunda onu devirerek yerine savaş tanrısı olarak biz geçmiştik. Fakat ikinci oyunda bize daima yardım eden tanrıların kralı Zeus bize ihanet etmiş ve bizi öldürmek istemişti. Ama unuttuğu bir şey vardı. O da Kratos'un azmi ve intikam yemini.İkinci oyunda Kratos ölmek üzereyken adeta mezarından çıkarak geri gelmiş ve bin bir zorlukla Zeus'un karşısına bir kez daha çıkmıştı. Tam Zeus'u öldürmek üzereyken araya giren Athena bizi engellemişti. Eee kızın babası bir yerde, gönlü babasını öldürmemize razı olmamıştı. Ardından Zeus Olimpus Dağı'na kaçarak diğer bütün tanrıları bize karşı kışkırtmıştı. Çünkü bizim onun peşinden gideceğimizi biliyordu. Ve böylede oldu. Kratos yanına kattığı Titanlarla birlikte Olimpus'a doğru çıkarken ikinci oyun son buldu. Tabi böyle bir yerde oyun bitince bir sonraki oyunu beklemekte bizim için büyük bir sabırsızlık oldu. Ha çıktı, ha çıkacak derken, sonunda Sony bizler için God of War 3'ün ortalama 25 dakika oynanma süresine sahip olan demosunu yayımladı.

İntikamım Herşeyimdir...

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki demonun 25 dk olması sizde hayal kırıklığı yaratmasın. Bu bir demo için gayet makul bir süre. Üstelik demonun içinde oyunun en çok izlenilen videolarından biri olan kafa koparma sahnesi de mevcut. Tabi ki Kratos bu kafayı boşuna, zevk olsun diye koparmıyor. Kopardığımız bu kafayı karanlık mekanlarda fener olarak kullanabiliyoruz. Ayrıca oyunda bazı bölümlerde karşımıza çıkacak olan görünmez kapıları da bu kafa sayesinde görebiliyoruz. Bu kafanın en önemli özelliği ise belirli bir süreliğine de olsa düşmanlarımızı kör etmesi. Bu özelliği kalabalık düşman kitlelerine karşı kullandığımızda bir hayli işimize yarıyor diyebilirim. Demoda temel olarak karşımıza gelen ufak tefek düşmanların haricinde 3 adette, bizi bir nebzede olsa zorlayabilecek ve Kratos'un kendine has o meşhur stili ile öldürebileceği düşmanlarımız var. Kratos'un stilinden kastettiğim şey ise, diğer GoW oyunlarını oynayanlar bilirler. Düşmanımızı biraz sersemlettikten sonra üzerinde hangi tuşa basmanız gerektiği çıkar ve siz bu tuşlara bastığınızda Kratos müthiş hamlelerle onları paramparça eder. God of War 3'te de bu aynen böyle devam ediyor. Yukarıda bahsettiğim bu 3 düşman, Centaur, Chimera, Cyclops bize bu keyfi fazlasıyla yaşatıyor. Mesela Cyclops'un gözünü yerinden çıkardığımız sahnede, bunu yapana kadar Kratos bir birinden farklı bir sürü güzel hareket yapıyor. Tabi size gösterilen tuşa zamanında basamazsanız işin en başına dönüyorsunuz. Ama sanırım yapımcılar demoda tuşlara basma süresini biraz uzun tutmuşlar, neredeyse siz basmadan diğer tuş ekranda gözükmüyor diyebilirim.
Gow 3'te dikkatimi en çok çeken şey ise Kratos'un yaptığı kanlı savaşlar sonrasında her tarafının kıpkırmızı olması. İlk iki oyunda böyle bir şey yoktu. Ama GoW 3'te mesela o kafa koparma sahnesinde, düşmanımızın kafasını kopardığımızda Kratos'un elleri ve vücudu da kan içinde kalıyor. Kısacası karakter detayları ve grafikler mükemmel. Demoda bize deneme şansı verilen bir diğer şey ise Kratos'un yeni silahlarından Cestus. Bu silahımız aslan başını andıran iki adet eldivenden oluşuyor. Ve vuruş gücüde bir hayli etkili. Tabiki silahımızı geliştirdiğimizde ortaya yeni özellikleri de çıkıyor. Sony GoW 3'te senaryo ve karakterleri yenilemekle kalmamış. Kratos'un dövüş sistemini de yenilemiş. Yine klasik olarak oyunda hafif atak ve ağır atak mevcut. Bunların yanında düşmanımızı alıp fırlatma, vurma gibi özelliklerimizde var. Yeni olarak ise düşmanımızı tutup bir kalkan gibi önümüze katıp diğer düşmanlarımızın üzerine doğru koşup onlara sertçe çarpabiliyoruz. Böylece hiç bize hiç bir zarar gelmeden, hem kalkan olarak tuttuğumuz düşmanımız, hem de sertçe çarptığımız düşmanlarımız bir hayli hasar alıyor. Tabi Kratos'un ileride ne gibi güçlerinin açıldığını bilmediğimiz için şimdilik sizlere bu kadarını aktarabiliyoruz. Son olarak oyundaki kamera açısından bahsetmek gerekirse, oyuncuya asla zorluk çıkarmayan, sabit ama mekana göre değişebilen bir açıya sahibiz. Eğer GoW'un diğer iki oyununu oynadıysanız ya da gördüyseniz bu açıdan hiç bir sorun veya yabancılık çekmezsiniz.

Son Sözler

25 dakikalık bir oynanışın artından Kratos kanatlarını kullanarak İkarus'un Deliğinden yukarı çıkıyor ve kılıçlarını tam Titan'a saplamak üzereyken demo son buluyor. Doğrusu Sony işini çok iyi biliyor. İnsanın oyunu almayacağı varsa bile böyle bir demo ve böyle bir sondan sonra merakından da olsa gidip alası geliyor. God of War 3, Mart 2010'da bizlerle olacak. Sizlere diyebilirim ki, eğer bir PS3 sahibiyseniz, bu oyun için şimdiden para biriktirmeye başlayın ve çıktığı gün vakit kaybetmeden temin edin. Unutmayın... Herkes oyun oynar! İntikam için olsa bile!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder