5 Mart 2010 Cuma

Laptop

Dizüstü bilgisayarlar günümüz dünyasının en çok gelişen ve en çok ilgi gören teknikbilim (teknoloji) aygıtlarından biri olmuştur. İlk dizüstü bilgisayarı üreten şirketler Sony ve Compaq'tır.

Günümüzün modern dizüstü bilgisayarları taşınabilir boyutlardadır.

Masaüstü tabir edilen klasik ev ve iş bilgisayarlarına seçenek olarak geliştirilen dizüstü bilgisayarların yapılmasındaki temel amaç taşınabilir kullanım sağlamaktır.İlk olarak laptop (dizüstü bilgisayar) terimi1983 yılında NEC UltraLite ve Compaq LTE model bilgisayarlar için kullanılmıştır. Laptop (dizüstü bilgisayar) sözcük anlamı olarak İngilizce (diz-üstü) sözcüklerinden türetilmiştir ve adında da taşınabilirlik birinci sırada yer almıştır. Ancak daha sonra laptop bilgisayarların kullanımının yaygınlaşmasıyla, sağlık örgütlerinin ve bilim çevrelerinin dikkati bu ana daha fazla yoğunlaşmıştır. Bulunan bulgularda dizüstü bilgisayarlar ilk defa düş kırıklığına uğratmış ve dizüstünde kullanımlarının sağlık açısından uygun olmadığı bulunmuştur.

Aslında bu bulgu 'dizüstü' dünyasına yeni bir ad konması anlamına geliyordu. Bu zamandan sonra birçok dizüstü bilgisayar üreticisi bu bilgisayarları defter (notebook) bilgisayar adı altında satmaya başlamıştır. Bugün Avrupa ve Amerika'da geniş bir ölçüde kullanıma ev sahipliği eden ad da defter bilgisayarlarıdır.

Dizüstü bilgisayarlar ilk çıktıkları zaman büyük ilgi görmesine rağmen hızlı bir şekilde yaygınlaşamamış önce iş dünyasına ve iş adamlarına hizmet etmiş daha sonrada üretim maliyetlerinin ucuzlamasıyla ev kullanıcılarına ulaşmıştır. İlk başta tasarım amaçlarının başında klasik defter yerini tutup not tutturmaya yarayan bir aracı olarak görülsede 2000'li yıllarda bu düşünce değişip daha performanslı notebook ürünlerinin satışa sunulmasına başlanmıştır. Bugünlerde 2006-2007'li yıllarla birlikte evrimlerini tamamlayan notebook bilgisayarlar, en dişli rakipleri masaüstü bilgisayar'larla yarışır ölçüye gelmiş hatta bu yarışı bir adım önde götürmeye başlamışlardır. İlk çıktıkları yıllarda 10.000 $ gibi satış fiyatlarından alıcı bulurlarken bugün 550 $ civarında dahi dizüstü bilgisayarlara sahip olmak olanağı doğmuştur.

Performans Başarımı

Günümüz laptopları tasarımları gereği kendi çalışma prensiplerine uygun donanımlar yardımıyla donatılmalılardır. Bu nedenle sıradan bir masaüstü bilgisayarı için üretilmiş dahili bir donanım parçası notebook ile kullanım için uygun değildir. Laptoplar için ekran kartları büyük ölçüde pazar lideri olan dünyanın iki büyük ekran kartı şirketi Nvidia ve ATI tarafından sağlanmaktadır. Her firmanın laptoplar için ürettikleri düşükten yükseğe doğru sıralanmış ekran kartları mevcuttur: Nvidia (GF 7200-7300-7400-7600-7800-7900-7950-8400-8600M-8600GT), ATI (x 300-700-800-1300-1350-1400-1600-1700-1800). Laptopların performanslarını belirleyen diğer ölçüt ise bellek sistemleridir. Yine kendilerine özgü olan bellek sistemleri yeni çıkan laptoplar ile 4 GB'a kadar destek vermektedir. Çalışma frekansı olarak ise 533MHz ile 667MHz ürünler tercih edilmektedir. Laptop mimarisinin temel unsuru işlemciler ise büyük ölçüde AMD ve Intel tarafından sağlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder