13 Kasım 2009 Cuma

Gitar Aşkı

Gitarlar, çalarken yada dinlerken sizi alıp hep başka yerlere götürürler. Henüz 1 yıldır gitar çalmama rağmen, gitar aşkını hep kalbimde tutuyorum. Sanki ben çalmıyormuşum gibi büyüleniyor, başka yerlere gidiyorum. Gitar çalmayı bilmeyenlere de tavsiye ediyorum.

Klasik gitar

Klasik gitarlar, "İspanyol gitarı" ya da "Naylon telli gitar" olarak da bilinirler. Genellikle alt 3 tel naylondur. Üst 3 tel ise genellikle ipek üzerine çok ince çelik tel ile sarılıdır. Üzerinde, basıldığında tam notanın çıkmasını sağlayan perdeler bulunan bir sap ve sesi oluşturan içi oyuk bir gövdeden oluşur.

Akustik Gitar

6 Telli Akustik İbanez ve 12 Telli Akustik Fender

Görünüş itibariyle klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması klasik gitarla arasındaki en büyük farktır. Tellerin çelikten olması akustik gitarın klasik gitardan daha basınçlı gergin bir sapa sahip olmasını sağlar.

Lap steel gitar

Türkçe anlamı "kucak gitarı" olan Hawaii yöresine ait bir gitardır. 6, 7 ya da 9 telli olanları mevcuttur. Çalınırken, gitar genellikle gitaristin kucağındadır ya da bir masaya koyulur. Diğer gitarlardan farklı olarak, perdelere basılarak değil, gitaristin sol eline takdığı bir metal yardımıyla tellere dokunularak çalınır.

Elektro gitar

Elektrogitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amfiye bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar gibi elektrogitarlar da sap, gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan kontrol devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü adı verilen metal bir donanım üstünden geçenek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında, köprüyle sap arasında yer alan, tellerin mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton kontrol devresine bağlıdır.

Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden önce tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için istenilen manyetik veya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşılması için, içeri doğru oyuk olarak yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin şekli, gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanır.,

Bas gitar

Çalışma prensibi elektro gitara benzer. Fakat sesi normal gitarlardan 1 oktav kalındır. Portede bas gitar için Fa anahtarı kullanılır. Değişik çeşitlerde bas gitarlarda bulunmaktadır: genelde 4 telli, 12 telli, 6 telli, 5 telli, perdesiz,kafasız.Bas gitarda,elektro gitar gibi içi doludur

7 telli gitar

Klasik 6 telli gitarlardan pek bir farkı yoktur.Ancak tek nihai fark en üstte bulunan E (mi) telinden sonra B (si) telinin konulmasıdır. Bu sayede gitarda boş tel dizilimi aşağıdan yukarıya E(ince mi) B (Si) G (Sol) D (Re) A (La) E (Kalın Mi) ve "kalın" B (Si) dir. Tabii ki bu standart akort düzenidir. Sanatçılar daha değişik akort düzenleri kullanabilirler.

Tarihçesi

Yunan asıllı bir Çerkez olan gitar Luthier'i Yiannis Jurez Barilmeç 1982 yılında 7 telli ilk gitarı piyasaya sürmüştür. Telif hakkını kısa bir süre geçmeden dünyaca ünlü gitarları üreten Ibanez firması almıştır ve şu an hala çoğu müzisyenin ilk tercihi olan ibanez RX 24 ve LB 99 modellerini üretmiştir.Yiannis J. Barilmeç 1985 yılında 8 telli ve 1986 yılında 9 telli gitarları da piyasa sürmüştür. Çalınış zorluğu nedeniyle fazla rağbet görmemiştir.Fakat dünya virtiözlerinden örnek vermek gerekirse, Guthrie govan, Robben Ford, Junior Jay Burfy, Joe satriani de dahil olmak üzere birçok ünlü müzisyenin vazgeçilmez ekipmanı haline gelmiştir. 8 ve 9 telli gitar modellerinde ünlü müzisyenlerin kullandığı modeller arasında Barilmeç JJ ,Barilmeç Strat ve Barilmeç Lespal önde gelir.


Size az çok gitarı tanıtmaya çalıştım. umarım memnun kalmışsınızdır.


Kaynak: Wikipedi

1 yorum:

  1. Gitarlarında amma çeşidi varmış ha.güzel iyi bulmuşsun.Sana tavsiyem bu yazılara bir de sen oku

    YanıtlaSil