13 Kasım 2009 Cuma

Yenilenebilir Kaynaklar



Günümüzde insanlar giderek fosil yakıt kullanılarak üretilen gibi çevreye zararlı enerji üretiminin yerine çevreci enerji kaynaklarını kullanmaya başladı.Teknoloji ilerledikçe daha çevreci enerjiyi kabullenen insanoğlu şimdi de yeni bir temiz enerji kaynağına el attı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde Spencer Ahrens ve kurduğu bir öğrenci ekibi güneş enerjisini yoğunlaştıran ve bunu elektrik enerjisine çeviren bir teknolojiye imza attı.

Prototip 1.2 metrekarelik ve güneş enerjisini 1000 kat yoğunlaştıran aynalı bir çanakta ibaret ve bu teknolojide kullanılan diğer ürünlere nazaran çok daha ucuz. Çanağın güneşi otomatik olarak izlemesine olanak sağlayan kontrol düzeneğiyse yine inanılmayacak ölçüde basit ve çanağın kenarlarına ışık geçirmez saptırıcılarla (deflektör) tutturulmuş fotosellerden (ışık hücreleri) oluşuyor. Hizadan çıkan fotoseller, saptırıcı sayesinde üzerlerine düşen gölgeyle kendilerini ele veriyorlar. Fotosellerin bağlı olduğu basit devre de çanağı yeniden doğru konuma sokacak elektrik motorlarını çalıştırıyor.

Beklenen çıktılar, 10.000 W karşılığı ısı ve yanında 3500 W’lık elektrik gücü.

Öyle anlaşılıyor ki bu öyle evlerin arka bahçelerine ya da çatılara kurulabilecek bir sistem değil. Nedeni de, bu derecede yoğunlaştırılmış güneş ışığının, insanlar için tehlike yaratacak ölçüde güçlü olması.



Kaynak: www.biltek.tubitak.gov.tr


1 yorum: